Openbaar vervoer tijdens je stage in China

Gebruik maken van het openbaar vervoer in China is even wennen als je alleen Nederland gewend bent. In China kan je gebruik maken van treinen, bussen, metro’s, taxi’s en leen fietsen. Naast dat het openbaar vervoer in China veel goedkoper is dan in Nederland, is het vaak ook een stukje drukker. Wij geven je een inzicht van het openbaar vervoer in China!

De trein

In China zijn vele treinen die voor een paar euro je overal naar toe brengen. Hiernaast rijden er veel hogesnelheidstreinen die met een gangetje van 300km/h over het spoor razen. Tickets zijn aan het loket in China te koop op vertoon van je paspoort en zijn ook van te voren online te bestellen.

Bus

Bussen rijden bijna overal in China en zijn erg goedkoop. Vaak kan je in- en uitstappen wanneer je wilt voor één, twee Yuan, dit staat gelijk aan circa 0,30 eurocent. Wanneer je een openbaar vervoer pasje aanschaft voor een paar euro, reis je vaak ook nog eens met 50% korting.

Metro

In de grotere steden zijn er bijna altijd grote metro netwerken aangelegd onder de stad. Om de paar minuten komt er meestal een metro aan die je via een vaste lijn naar je eindbestemming brengt in een korte tijd. De metro is de snelste manier van vervoer in de binnenstad en kost ook relatief weinig. Een half uur in de metro kost vaak minder dan een euro.

Taxi’s

De taxi in China is ook erg handig en goedkoop ten opzichte van Nederland. Het brengt je overal heen voor tientallen eurocenten per kilometer. Uiteraard is het een stukje duurder dan de metro, bus of trein maar soms wel zo gemakkelijk!

Leen fietsen

Ondanks dat China niet veel fietspaden heeft, is fietsen toch mogelijk. Het lenen van een fiets is een populaire trend in China die steeds groter wordt. Tegenwoordig staan in de grotere steden als Beijing en Shanghai door de hele stad fietsen die je met je telefoon kunt ‘unlocken’. Door simpelweg de barcode op de fiets te scannen met je telefoon opent het slot zich automatisch en kan je gelijk fietsen! Nadat je uit gefietst bent, kan je de fiets achterlaten op straat waar je maar wilt door het slot te sluiten. Hierna wordt automatisch een bedrag van je bankpas afgeschreven, de kosten zijn circa 0,30 eurocent per uur.

OV vergoeding buitenland

Je OV chipkaart zal natuurlijk niet werken in China! Vandaar dat de overheid heeft besloten om een OV vergoeding uit te keren wanneer je stage loopt in China. Leer er hier alles ov.

Meer informatie?

Wij hopen dat je een beeld hebt gekregen van het openbaar vervoer in China. Heb je nog vragen, kun je altijd contact met ons opnemen. Bekijk hier enkele stage linkjes.