mobiel betalen

Tegenwoordig kan je overal in China digitaal betalen met je telefoon, contant geld is niet meer nodig. Zelfs een pannenkoek op straat kan je betalen met je telefoon.

Hoe werkt digitaal betalen eigenlijk?

Sinds 2016 hebben betaal applicaties de Chinese economie overgenomen. Zodra je een bankpas hebt en deze met je telefoon verbind, kun je alles betalen met je telefoon. Of het nu gaat om eten of drinken of om andere zaken.

Waar Nederland alleen online shopping kent, gaat China veel verder. Overal waar je in China komt, winkels, restaurants, speelautomaten of zelfs het ziekenhuis, wordt digitaal betalen met je telefoon geaccepteerd. Kan jij het je voorstellen? Je staat in een winkel en scant met je telefoon een QR code bij de kassa en het bedrag wordt van je rekening afgeschreven. Je hoeft niet meer je portemonnee te gebruiken en loopt niet meer met kleingeld rond.

Waarom is digitaal betalen zo populair?

Digitaal betalen in China is een hele tijd geleden al geïntroduceerd in China, alleen was niet erg populair. Sinds het gecombineerd werd met de populaire applicatie WeChat is het extreem populair geworden. Een reden hierachter kan zijn dat de traditie om geldcadeaus te geven (Red Packet) erg gemakkelijk gaat via deze manier. Tijd en gemak heeft het zeker opgeleverd.

Hoe veranderd dit het sociaal leven?

Het sociale leven is ook makkelijker geworden dan ooit tevoren. Of je nu met vrienden eet of naar een karaokebar gaat, betalen kan via de telefoon. Je kunt zelfs de optie “go-Dutch” gebruiken om de rekening eerlijk te verdelen en je vrienden een betaalverzoek te sturen via de app. Alle informatie wordt opgeslagen in de Cloud wat ook zorgt voor een duidelijke administratie. Een erg makkelijke manier om je rekeningen bij te houden!

qr code wechat betalen